Afet ve Acil Durumlar

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığınca  2021 yılı Afet Eğitim Yılı olarak ilan edilerek toplumda afet farkındalığının gelişmesi, yaşanılan afet deneyimlerinden ders çıkarılarak bilgilerin kalıcılığının sağlanması, risk azaltma ve önlem alma konusunda davranış değişikliğinin oluşturulması amacıyla eğitim seferberliği başlatılmıştır. Bu kapsamda, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) iş birliğinde afet risk azaltma yaklaşımıyla toplumun afet farkındalığının artırılması ve afete hazırlık davranışının geliştirilmesi amacıyla öğrenciler, öğretmenler, idareciler ve ailelere ulaşılarak çeşitli farkındalık arttırıcı etkinlikler düzenlenmiştir.

Millî Eğitim Bakanlığımız; öğrenci, öğretmen ve velilere yönelik bilgilendirme faaliyetlerinin düzenlenmesi, afet ve acil durum ekiplerinde görevlendirilecek personele eğitimlerin verilmesi, yarışma, eğitim ve seminerler organize edilmesi, afiş ve broşürlerin hazırlanması; öğretmen, çalışan ve öğrencilere yönelik ilk yardım eğitimlerinin afet ve acil durumlarda oluşturulan merkezlerle irtibat kurarak ihtiyaç duyulacak kaynakların önceden belirlenmesi gibi çeşitli alanlarda yürüttüğü çalışmaları daha da ileriye taşımaktadır.   Eğitim kurumlarında afete hazırlık kültürünün geliştirilmesi, afet ve acil durumlara yönelik gönüllülüğün yaygınlaştırılması ile afet öncesi, sırası ve sonrasında öğrenci ve çalışanlara doğru davranış şekillerinin kazandırılması için çalışmalar yürütülmektedir. Ayrıca afetlerde temel önlemler konusunda düzenlenen eğitimlerle bilgi ve beceri kazandırılması, afet ve acil durum okul planlarının hazırlanması ve uygulanması, pratik uygulamalar ve etkin senaryolu tatbikatların gerçekleştirilmesi, eğitim kurumlarının afete hazır hâle getirilmesi adına önem taşımaktadır.   Okulumuz bakanlığımızın bu uygulamalarına tam kapasite dahil olmakta ve tüm çalışmalarını gerektiği şekilde yürütmektedir.

BİLGİLENDİRİCİ DOKÜMANLAR

Afiş-1